Korte geschiedenis Salontafel

Een kort geschiedenis verhaaltje over de salontafel, waar het de salontafel vanuit is ontstaan en wat de betekenis er van is.

De betekenis van Salontafel is meestal verklaard als: lage tafel die vaak voor een bankstel in een salon staat.

De oude antieke salontafel van vroeger is een veel hogere tafel dan de huidige salontafel. Eind achttiende eeuw kwam de salontafel naar Engeland, daar werd de salontafel als snel populair.
Achter de sofa werden de hogere smalle tafels geplaatst, de sofa was din die tijd ook helemaal een nieuw meubel. De salontafel zo werd toen de salontafel genoemd, omdat het achter de sofa stond.
De salontafel of salontafel hadden toen hele andere uitvoeringen dan nu het geval is. Het had een onderstel die aan weer zijde geplaatste kolom en uitliepen naar twee naar buiten staande voeten die verbonden waren door rond gedraaide regels. Het bovenste gedeelte was meestal twee of drie lades op een rij. De salontafel werd al snel populair in de rest van Europa. Door het succes veranderde geleidelijk de vorm van de salontafel, maar ook het traditionele hout werd meer bewerkt en werd soms vervangen door ander soorten materialen.

In de 19e eeuw werd de salontafel vaak als drie poot gemaakt in plaats van de daarvoor traditionele kolom-steunen, de salontafel werd ook steeds omvangrijker.

Salon is vertaald uit het Franse woord kamer. Vroeger was een salon een aparte kamer in een huis, in de Gouden eeuw was deze kamer een van de belangrijkste kamers van het huis omdat er gasten werden ontvangen en natuurlijk kwam daarbij dat er moest worden laten zien hoe goed de eigenaren het hadden. De kamer moest er dan ook perfect uit zien, luxe en weelde moest er van blijken, de salontafel was het middelpunt van de kamer. Hier kregen de gasten hun drankjes en werd er gekletst tussen de dames en heren.
Tegenwoordig is de salontafel nog steeds het middelpunt in de woonkamer, huiskamer.  Het is een niet weg te denken meubel, stel je voor dat je geen salontafel zou hebben. Het geeft een stuk huiselijkheid, gezelligheid, compleetheid en zorgt er voor dat je kopje koffie of thee er op kan staan  ……met onderzetter natuurlijk. Tot zover een klein verhaaltje over de salontafel.

We hebben op de site zoveel mogelijk verschillende aanbieders bij elkaar staan met alleen de salontafel, zodat je keuze kan maken.